subota, 28. studenoga 2015.



Za sve ljubitelje paranormalnog...
Dragon Marked - Jaymin Eve 
Supernatural Prison #1




Dobro dosli u jos jedan novi, fantasticnih svijet o nadprirodnim bicima. Vrhunski karakteri i prica koja oduzima dah. Moja velika opsjednutost knjigama je zapocela jednom knjigom ovog zanra, i bez obzira koliko volim druge zanrove, uvijek cu do dna duse i nazad ostati vjerna ovom. Ima nesto  u paranormalnim pricama sto me jednostavno odusevljava. Svu tu skrivenost, moc i dramativnost ne mogu, a da ne volim. Ova knjiga je itekako pogodila moj ukus i nisam mogla, a da ne napisem blog o njoj.

Upoznajte Jess Lebron.Ona zivi u skrivenom gradu na nasoj dragoj planeti. I njen grad ima sve isto, kao i bilo koji drugi ljudski grad, sem jednog. Ljudi. Njen grad naseljavaju paranormalna bica, ciji je clan i sama Jess. Taj grad, takoder, ima nesto sto ljudski gradovi nemaju- bracu Compass. I o moj Boze, to su braca kakvu bi svaki grad trebao imati.
Odmah u pocetku cu vas zaustaviti vase razmisljanje o tome da se radi o haremu.

scrubs wrong dr cox


Maximus, Jacob, Tyson i Braxton su slatkisi o kojima bi svaka cura postala ovisna. Ja vec jesam i mogla bih poceti plakati kada shvatim da oni nisu stvarni.

love cry unhappy squirtle triste

Jess je vec godinama njihova najbolja prijateljica i njih petero uvijek jedno drugom cuvaju ledja. Bilo da se radilo o tome sto se Jessina majka ponovo vratila u grad, sa Jessinom sestrom ili tome sto im netko podmece dokaze kako bi zavrsili u zatvoru za paranormalne. Moze biti i pak to da ih neko namjerava sve pobiti. Bolje vrijeme za ljubav ne postoji.


Braxton Compass je definitivno moj ljubimac. Taj sarmantni zmaj sa zastitnickim instiktima me je osvojio, i poprilicno je jasno na pocetku da ce se izmedju njega i Jess razviti mnogo vise od prijateljstva. 



A sto se tice Jess?... Cura je san snova. Njena ljubav prema hrani me je oborila sa nogu i prvo sam pomislim "Konacno neko ko razumije". Snazna je. Nezavisna. Pomalo arogantna. Jednostavno zadivljujuca. Njene roditelje i sestru opce nisam voljela.


Drugi dio Dragon Mystics ne zaostaje za prvim dijelom, a zeljeno iscekujem treci. Za ljubav Bozju autorice molim te pozuri, jer ovdje sjedi vjerni  citaoc na iglama zbog tvoje knjige.

O knjizi vam necu vise nista reci, jer bi to sve bio suvisan spojler. Najbolje je da sami uzmete i procitate ovu knjigu. Vjerujte mi, necete se pokajati.

nedjelja, 27. rujna 2015.

The Academy - Introductions - C.L. Stone 
(The Ghost Bird #1)




Ne znam da li ste ikada uopste pogledali anime (ako niste trebate) i posebno jedan od njih ''Diabolic Lovers''. Interesantno ime, interesantni (muski) likovi. Jedna cura i sest muskih. Pa cak i ako je bio pomalo  bolestan, itekako je zanimljiv. Ova knjiga me podsjeca na njih, samo sto je jos bolje.
Jedna cura.... i sedam muskih.

hot guys animated GIF

Priznat cu vam da sam se dosta iznenadila sto mi se ove knjige dopadaju ovako mnogo. I ne samo prica, nego i sami likovi. Svi likovi. Toliko ih sve volim da se ne mogu odluciti za njadrazeg lika. 

Sang je cura sa veoma bolesnom majkom. I fizicki..i mentalno. Sang ne samo da mora da trpi sva njena deranja i nesposobnosti, nego i razlicite kazne od kojih me dusa boli. Uz to dodajte da ima oca koji sve to samo mirno gleda, sestru koju uopce ne zanima, i niti jednog jedinog prijatelja. 
Sang bismo mogli nazvati slabim likom. Sigurna sam da vec mnogi jesu. Ipak, iako vecinom mi takvi likovi idu na nerve, i ne mogu ih uopce podnjeti, Sang sam obozavala. Kada bih mogla proci kroz knjigu i grliti je dok sve to ne prodje ucinila bih to. Definitivno sam razvila odredjenu zelju da je zastitim od svega. Kao i sedam nevjerovatnih likova koji ce se pojaviti.

“It worried me that perhaps my voice was permanently damaged. I couldn’t stand to think that was the case. I would be Sang, the girl with nothing to say, and no voice to say it.” 


Upoznajte Kota, Victora, Silasa, Nathana, Gabriela, Luka i Northa. Sve ce te ih voljeti. I to nenormalnom kolicinom. 

Voljela sam ih sve i svakog od njih mogu zamisliti sa Sang. 
U prvoj knjizi oni ce se polako pojavljivat. Poglavlje po poglavlje, ali radnja nije spora. Autorica je nasla onu pravu brzinu. Ne ide prebrzo tako da uspjevate upoznati likove kako treba, ali ni prespore tako da se ne dosadjujete. 
Moram da spomenem jos dva lika kojui ce se pojaviti (ali to je u drugoj knjizi ja msm) i koji su mi se svidjeli, pa makar se samo pojavili u dvije-tri scene: Rocky i Mick. 

“Will you stop being cute? Your nose is smudging the window. My god, you’re worse than a puppy,” 


Nemojte ocekivati ljubomorne ispade izmedju muskih oko Sang jer to necete naci. Ipak, pronaci cete jednu knjigu koju morate barem jednom procitati.

Sang je nevjerovatno nevin lik. Ona ne razumije kako normalan svijet funkcionira, jer vjerovatno nikad nije ucestvovala u njemu. Flertujte sa njom sat vremena, i vrlo vjerovatno da to ona nece primjetiti. Ona je prirodna u svakom pogledu, i dobra do dna duse. Takoder, jedini karakter, u svim knjigama koje sam do sad citala, sa tim osobinama, a da sam je voljela.

“When was the last time we talked? Before we moved? Even now, when we had time to talk, he walked off to make phone calls. I thought I should be disappointed or sad but I wasn’t. I was empty. Strangers in a strange family.” 


Sto se tice oko toga s kim ce Sang biti u vezi, autorica ne favorizira niti jednog lika. Svi imaju jednak broj scena sa Sang... I kada konacno odlucim da navijam za jednog momka... desi se sljedeca scena...i ja ne znam vise sta da mislim...
Tako da ako se mene pita? Ma uzmi ih sve...

happy animated GIF


subota, 26. rujna 2015.

The Queen of All that Dies - Laura Thalassa
(The Fallen World #1)



Kada sam citala ovu knjigu prvo sam se sjetila serijala ''Igre gladi'', iako jedina je slicnost to sto su dosta ozbiljnije od drugih knjiga... I sto u njihovom svijetu nema demokratije... I imaju veoma sposobne glavne junakinje. Ali to su im jedine zajednicke tacke.



Voljela sam '' Igre gladi'' -ne previse, ali dovoljno- medjutim ''The Queen of All that Dies'' mi se mnogoooo vise dopala. Mislim, cak je i naslov super. 

The Hunger Games animated GIF


Radnja nase price smjestena je u nedalekoj buducnosti u kojoj jedan covjek vlada citavim svijetom. Pa, gotovo citavim. Jedina zemlja koju nije uspjeo osvojiti -jos uvijek- je Sjeverna Amerika. Cijela planeta je unistena od rata. Kolicina radioaktivnog zracenja davno je presla visoku granicu. A u sredistu svega toga stoji jedan covijek- Kralj Lazuli. Krivac svega losega sto se Zemlji desilo. Nocna mora nase glavne junakinje - Serenity Freeman. Covjek sa kojim Serenity mora da obavi mirovne pregovore oko predaje njene drzave.



Serenity uci vec dvije godine o tome kako biti politicar, sto  uopce nije lako uzimajuci u obzir da je ona prije svega vojnik. Ona je osoba koja se vodi principom ''Pucaj, pa pitaj.''. Ona je ona pred kojim bih mogla pasti na koljena -dobrovoljno. Veoma mi se dopalo sto nema dlake na jeziku i to sto niko nije postedjen njenog iskrenog misljenja, pa cak ni kralj.

Odnos izmedju kralja i Serenity je veoma komlikovan. Onaj poznati '' love- hate'' odnos. Mada, ovaj vise ide na mrznju, nego na ljubav. Nema u ovoj knjizi puno ljubavi, posebno sa Serenitine strane. No, ne mozete je  kriviti  zbog toga, uzimajuci u obzir sta je sve prezivjela i koga je sve izgubila zbog kraljevih akcija.



Kralj Lazuli. Ovo je definitivno lik kojeg nije lako voljeti, za razliku od Serenity. On je osvojio cijeli svijet, i to ne na dobar nacin. Uzimajuci u obzir koliko je ljudi ubio, slobodno ga mozemo staviti na vrh liste svjetskih tiranina svih vremena. Medjutim, najveci problem je u tome sto on ne shvata sta je uradio. On kao da ne vidi ista  pogresno u tome. Njemu je igrati se sa ljudskim zivotima bilo kao igrati saha. 

''What do I have to do to prove myself to you? I have alredy moved mountains- an entire half of the world will prosper because you wanted it to be so. What more do you want me to do."
"I want you to leave me the hell alone?"
"That is one thing I cannot do."


Tako da ne mogu reci da sam voljela kralja. Ipak, priznat cu da su njegove akcije prema Serenity me itekako...hm... zaintrigirale... i raznjezile.

Autorica- Laura Thalassa - je najavila drugi dio za januar 2016.g. i to bi trebao biti zavrsni dio, mada jos uvijek nije nista potvrdjeno.



Svakoj, i bukvalno mislim svakoj, osobi bih preporucila da procita ovu knjigu, jer svi simptomi jedne dobre knjige  su tu. 
Ni slucajno je nemojte propustiti!!!

Za sva pitanja, misljenja, te vase preporuke komentarisite ili mi se javite na mail :

sindromdobreknjige@gmail.com

petak, 25. rujna 2015.

Cinder - Marissa Meyer
The Lunar Chronicles # 1
Unistenje djecijih snova



Molim vas jedan veliki aplauz za Merissu Meyer. Nasa dobitnica je osvojila nagradu za unistenje moje najdraze djecije price.

britney spears animated GIF

Kako listam knjige na goodreads-u ova knjiga mi cesto izlazi na razlicitim listama. Pa pomislite "kako visok rejting za toliko velik broj glasaca''. Mozda vam cak padne na pamet kako je knjiga vjerovatno veoma zanimljiva. Pa onda uzmete i procitate opis knjige. Neodlucni ste, mozda. Tako da odugovlacite i odugovlacite, dok vas na kraju na citanje ne privuce gomila lijepih rijeci. I tako citate i citate... i shvatite koliki ste idot. Idiot, jer ste opet povjerovali tudjim lijepim rijecima, umjesto da ste slusali vas instikt.
Medjutim, razlika izmedju ove i milion drugih losih knjiga jeste ta sto nakon zavrsetka drugih knjiga nakon nekog vremena i prestanete razmisljati o tome. Kliknete na onu tipku DELETE u vasem mozgu i puff! Iskustvo i razocaranje, kao i sama prica, je zaboravljeno... ili pak udaljeno u neki daleki, mali, prasnjavi dio mozga. Nekako sumnjam da cu ovu ikad uspjeti zaboraviti... Neke traume su jednostavno trajne.


Pa da vas uvedem malo u ovu pricu koju ne bih pozeljela da procita ni moj najgori neprijatelj. 
Nasa junakinja (?) zove se Cinder, (primjetite slicnost?kao Cinderella?) i ona je ni vise ni manje cyborg, sto znaci da je jedan dio njenog tijela mehanicki, kao npr. noga.  Cinder je takodjer mehanicar, ima zlu macehu, te jednu dobru i jednu losu polusestru. A ne smijem zaboraviti ni malog, pomalo pokvarenog, robota. Njena zemlja je u problemima sa dvije strane. Prva je to sto ih kraljevstvo sa mjeseca zeli obuzeti, a druga je smrtonosna gripa koja ubija gradjane u roku od par dana maximalno. I gripa o kojoj se, usaprokos tolikom napredovanju njenog svijeta, ne zna apsolutno nista. 


Cinder me nervirala u svakom pogledu i svakom svojom pomisli. O akcijama da ne pricam. Mrzim kada se likovi toliko stide samih sebe. A Cinder je kraljica stidjenja. Ona naime kada upozna svog pricna ne zeli cak niti priznati da je cyborg. Znate zasto? Jer onda mu ne bi bilo stalo do nje. Molim te, Cinder, iskoristi barem malenu mrvicu svog previse malog mozga, i skontaj da takvo nesto ne mozes sakriti. Ti si cyborg i tacka. Prihvati to vec jednom!!

angry animated GIF

Sljedeca stvar koja me je nervirala isto toliko kao i Cinder (ako ne i vise) su stanovnici te njene zemlje, ukljucujuci i princa. Naime oni smtraju da cyborzi su gradjani druge klase, u narodnom rijecniku- vrijede manje od makova zrna. To sto su to obicni ljudi, rodjeni na prirodan nacin,  kojima je zivot dodjelio tezu kartu, pa su izgubili nogu ili ruku nije uopce vazno. Ako imas komad metala na sebi ne vrijedis apsolutno nista. Zvuci kao moderna verzija rasizma. A ja nista, i bukvalno nista, ne mrzim kao rasizam. Boze dragi, sta sve rade tim ljudima sa metalom je cudo. Od koristenja za naucne smrtonosne ekperimente, do zabranjivanja svake najmanje moguce stvarcice. Medju tim okrutnim ljudima podrazumjevam i princa (koji postaje kralj kako prica tece) i koji ni prstom nije mrdnuo da bi im pomogao. 

Da budem iskrena odustala sam na 65% knjige, ali posustajuci upornom nagovaranja procitala sam kraj, jer navodno sadrzi najneocekivaniji moguci kraj. Sada te osobe mogu da pitam samo ''Where the hell is that suprise?'' To neocekivano otkirce na kraju se moglo svatiti na samom pocetku. Please people, please, use  your brain.

Za kraj imam malu poruku za Cinder, svakog lika koji se pojavljuje u knjizi, svakog koji ce se pojaviti (i o kojima nemam namjeru citati), te svakom stanovniku tog njihovog svijeta :


hate animated GIF





utorak, 1. rujna 2015.

Sta nas to ocekuje u 9. mjesecu?



Danas je 1.9. , sto u prevodu znaci nocna mora vecine ucenika sirom svijeta jer je vrijeme za povratak na nastavu. Kao dodatak imamo i ove ''prekrasne'' vreline, tako da se moze lijepo i okupati u vlastitom znoju. Kada bi me bar izdavaci obradovali sa nekim lijepim novim izdanjima, sve bi se to lakse podnosilo, ali nista od toga u ovom mjesecu.

Od svih najavljenih knjiga, nasih izdavaca za ovaj mjesec, uspjela sam pronaci tek tri iole zanimljive.



Mozaik knjiga



Mozaik knjiga je danas na kioske u Hrvatskoj poslala neodoljivu knjigu ''Vrag plavih ociju'' od Lise Kleypas. Iako sam cula za ovu knjigu nisam bila u mogucnosti da je procitam. Pa, barem do sada, ako mi dragi prijatelji iz Hrvatske ne posalju kada oni zavrse sa citanjem... Ah, ta nada....
Cijena knjige je 29,90 kuna
''Hardy Cates bogataš je koji je sam stekao sve što ima, a zanima ga samo jedno: osveta suparničkoj obitelji Travis. Kad nepozvan dođe na vjenčanje jednog od njihovih članova, neće mu biti ni na kraj pameti da će se u mračnom kutu ljubiti s članicom mrske mu obitelji, zanosnom i mladom Heaven Travis. Hardy je već učinio previše stvari s kojima se baš i ne ponosi, ali kako se pokušava riješiti svoje prostačke prošlosti, ne može si priuštiti da se zaljubi u svoju protivnicu – bez obzira na to koliko je lijepa. Heaven, također, nastoji odoljeti Hardyju, ali neće to ići baš tako lako. Slomljenog srca nakon propale veze odlučila je zauvijek prekrižiti muški rod. Ili barem dok ne shvati da ne može odoljeti nježnom plavookom vragu. Međutim, kada se stare rane počnu otvarati, Hardy je možda jedini koji ju može spasiti...''


Fokus na hit


Fokus bi trebao (ako su moje informacije tacne) ovog mjeseca izdati knjigu ''Grey'' od svjetske poznate autorice E.L. James. Radnja je ista kao u dosadasnjm knjigama samo sto je ovaj put citate kroz njegove oci. 

jamie dornan animated GIF


Uz to, najavljen je i drugi dio filma "Fifty shades darker'', 
yes animated GIF

ali tek za 2. mjesec 2017 godine. :(

no animated GIF



Imam u planu citati ''Grey-a'', ali moram spomenuti da mi se naslovna strana uopce ne svidja. Cini se da je u ovom slucaju bolje se drzati one poznate  '' Ne sudi o knjizi po koricama'' . 



Znanje


neodoljiva-privlacnost
Jedino imalo zanimljivo u ovom mjesecu od Znanja za mene je ''Neodoljiva privlacnost'' od Julie James iz biblioteke Ljubav&Strast Plus. Iskreno malo kaskam u ovoj seriji od Julie James, od, pa recimo, prve objavljene knjige. Imam svaku namjeru da procitam ove knjige, jedini problem je sto im ne mogu prici. Dijeli nas ono sto mnogobrojni zovu  'drazavna granica'.












četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Promises Hurt - Elle Brooks
Promises #1
Pusti me da placem...




Okej... mislim wauu... mislim... okej...
Upravo sam zavrsila sa citanjem ove knjige i ja... nemam rijeci.
Mislim da mi treba jos jedno 5 minuta da smirim ovo svoje uznemireno srce, pa da konacno dodem sebi.
Knjiga izaziva toliko jakih osjecanja, gomilu suza i smijeha, da je tesko povjerovati da ljudska ruka moze napisati to. Elle Brooks- da li si ti sa neke druge zemlje?  Jer tvoje pisanje je definitivno prelazi ove nase zemljaske granice.
Kada zakonom ne bi bilo zabranjeno zaljepiti nekoga za stolicu i zatim mu prijetiti pistoljem dok ne procita knjigu do kraja, onda bih to vjerovatno vec uradila. Ipak, posto ne mogu da ucinim upravo to pokusat cu iskoristiti ovaj svoj slabi vokabular da vas nagovorim na procitate. Jer ova knjiga zasluzuje ne samo citanje, nego i gomilu ovacija...



Knjiga zapocinje Blairinim sjecanjem na svoju drugaricu Em, koja je prije 3 mjeseca umrla od leukemije. Prva dva-tri poglavlja sam provela placuci kao mala beba. No da je plakanje tu stalu bilo bi dobro. Citajuci knjigu dusu sam svoju isplakala. Kada biste me poznavali znali biste da ja mrzim plakati, ili biti u blizini ljudi koji placu. Ma iskreno, mrzim samu pomisao na suze (sto je jedan od razloga zasto odugovlacim sa pocinjanjem citanja ''Krive su zvijezde''), tako da inace ne citam knjige gdje znam da cu plakati. Iz meni nepoznatog razloga, ovu knjigu sam uzela iako sam vidjela jednu recenziju u kojoj je spomenuto plakanje. Hvala Bogu na tome, jer ova knjiga vrijedi svake prolivene suze.

Blair ima teskoce sa prihvatanjem toga da je njena najbolja prijateljica Em mrtva, i vracanje u zivotni tok bez nje. Em joj je ostavila listu zadataka koju nije stigla ispuniti, a  zeljela je,dok Blair ne zeli ni razmisljatio tome. U listi se spominje i Emina dugogodisnja simpatija Ethan Jamison, kojem je Blair potrebna da bi prosao matematiku.



Ethan je bio dusicaaa. Muzicar je, zgodan je, voli je. Moze li cura pozeljeti ista vise? Ali bez obzira koliko se cinila da Ethan ima savrsen zivot, to uopce nije tacno, ako barem malo pogledate ispod povrsine. Njegovi roditelji su bica koja ne zasluzuju da hodaju ovom zemljom, oboje iz drugacijih razloga.
Nisam mogla podnjeti pomisao na njih dvoje, zbog svega sto su ucinili Ethanu, a gdje mu niko nije mogao pomoci.

Ethane, ako ikada pozelis drugu porodicu, u moju slobodno mozes uci. Ja cu te posvojiti, ako vec niko drugi ne bude htjeo.

srijeda, 26. kolovoza 2015.

Burn - Suzanne Wright
(Dark in You # 1)
Osjecam se kao da sam dobila na lutriji!


Da li je moguce u roku od jedne sedmice pronaci dvije fantasticne knjige koje su me itekako odusevile?Kada sam napisala post za ''Equal Parts'', spomenula sam kakva je rijetkost pronaci tako dobre karaktere ujedinjene sa odlicnom pricom, zbog cije se kombinacije ja jednostavno ne mogu odvojiti od knjige. Ipak, cini se da se to ubrzo ponovilo i tu u ovoj prelijepoj knjizi od Suzanne Wright. Priznat cu da sam vec ranije cula za Suzanne Wright iako je tek ove sedmice njena knjiga mi dospjela pod ruku.

Danas imamo mnogo paranormalnih knjiga o svim demonima, vampirima, vjesticama, vukodlacima, nimfama i cemu sve ne. Problem je sto dosta njih ne dobiju popularnost, jer pisci ne znaju napisati knjigu kako treba. Oni moraju shvatiti kada kreiraju jedan posebni, novi, paranormalni svijet da nam ga moraju i objasniti, bilo da je to na pocetku ili kako dogadjaji teku. Mnogi pisci to zaboravljaju, ili ne rade dovoljno dobro, sto samo rezultira gomilom ljutitih citatelja i jos gorih recenzija. Sa ovom knjigom to, pak, nije bio slucaj.
 Knjiga je dobila nevjerovatno visoke ocjene, i to ne samo od mene nego od citatelja sirom svijeta.

Cestitam Suzanne, ovom knjigom si dokazala da si pravi pisac sa velikom kolicnom talenta!

Prica zapocinje upoznavanjem Harper i Knoxa, koji tada shvate da su ''anchori''. Vec 15 minuta razmisljam kako da objasnim taj pojam, iako je on dobro objasnjen u knjizi. To je kao da su oni povezani na nekom visem nivou. To ne znaci ni ljubav, niti tjelesna privlacnost. To je kao da ojacavaju jedni drugo i nude neprestanu zastitu jedni drugome. Oboje su izuzetno jaki demoni, iako niko ne zna Knoxovu pravu snagu, niti njegovu tacnu demonsku rasu.

Kako pocinju provoditi vise vremena zajedno, zbog svoje veze, Harper i Knox su zblizavaju. Ostalo je historija.

“I’m assuming Mona did something I need to know about. Tell me.” 
“No.”
 “No?” Knox echoed with disbelief. Evidently, he wasn’t denied things often. Well, Harper did like to introduce people to new experiences. It was more of a calling, really.” 


Knox i Harper su bili nevjerovatan par. Razlike medju njima su se javljale u svakom pogledu, od nacina razmisljanja do zivotnih uvjeta. Bilo je zanimljivo citati uvijek iznenadjujuce Harperine odgovore, i Knoxovu fasiniranost njom.



Harper niti na jednu situaciju ne reaguje kao sto bi se ocekivalo od ''normalne'' osobe.  Tamo gdje bi mnogi gajili mrznju, ona to ne radi iz dva razloga:
1) ako su ti ljudi toliki olosi, onda joj je definitivno bolje bez nih
2)to je previse posla
Ali ni slucajno je ne uzimajte za beskicmenjaka, jer Harper ne trpi nicija sr*nja. A za ljude koji je naljute posljedice su, blago recene, bole do dna duse.

“Harper was also a person who preferred to avoid complications. Like parking tickets, speed restrictions, and red lights – which was why she no longer had a driver’s license.” 


Knox je veoma jak lik. Proracunat. Realistican. Iskren. Povrjeduje i unistva sta god treba ako to znaci da ce dobiti ono sto zeli. Bez milosti je i u nekim situacijama ''control-freak''.
Fantastican je!!! :D
Bez premisljanja, dodajem ga na svoju, sve rastucu listu book-boyfrienda, jer on ce iskoristiti svoje, sve gore navede, osobine ako to znaci da ce Harper ostati sto dalje od njegovih i njenih neprijatelja.

Moram da spomenem i lika koji se pojavio samo u dvije scene, ali je moj najdrazi sporedni lik knjige.
Njegovo ime?
Lucifer.
Cini mi se da je u zadnje vrijeme u svim knjigama gdje se spominju demoni i pakao, pojavio se i on (prvo mi pada na pamet ''Lords of Underworlds'' ). Ali, niti u jednoj od tih knjiga Lucifer nije bio zanimljiv kao u ovoj, u kojoj pati od OCD-a...



Uzimajuci u obzir da je ova knjiga izasla tek u 6 mjesecu ove godine, vrlo vjerovatno je da cemo morati cekati do sljedece godine do drugog nastavka, iako jos nista nije zvanicno receno. Ako drugi dio bude dobar kao prvi, cekanje ce se isplatiti.


.
Za sva pitanja, informacije, misljenja, ili vase preporuke komentarisite ili se javite na:

sindromdobreknjige@gmail.com

utorak, 25. kolovoza 2015.

Preporuka knjiga
25.08.2015



Ne znam kako je kod vas, ali mene je jutros docekala kisa, a ja volim kisne dane samo iz jednog razloga- daju mi jedan izgovor vise sa mojoj opsesijom citanja. Uzimajuci u obzir da nam se blizi jesen, blizi se i gomila kisnih dana, ali tada vec pocinju i predavanja, sto odmah, na moju veliku zalost, mi uzima vecinu dana. Ipak, moram vam priznati da mi povratak u svu tu zbrku ne predstavlja toliki problem, jer vecinom razmisljam o tome kako cu opet moci da uzivam u svojoj najjjjjdrazoj biblioteci, u koju nazalost nisam imala prilike ici od zavrsetka predhodne naporne skolske godine. Izvinite me ako zvucim streberski (mada nije da nisam jedan veliki streber :) )

Za sada cu da popustim malo o ocekivanoj jeseni, i da se prebacim na danasnju preporuku knjiga.


Ljubavni:


Samo nevolje- Rachel Gibson 

Kada je znanje konacno poslalo ''Samo nevolje'' na kioske u BiH, bila sam i vise nego sretna sto sam konacno u mogucnosti da kupim svoju kopiju ove predivne knjige. Jedino sto zalim jeste to sto sam igrom slucaja propustila kupiti ''Pravu ljubav i ostale katastofe'', ali je planiram uganjati prvom prilikom u Hrvatskoj.

Vise informacija o ovoj knjizi mozete pronaci na: http://znanje.hr/proizvod/rachel-gibson-samo-nevolje/










Dominic- L.A. Casey

Pak, za one koji nemaju problem sa citanjem stranih knjiga preporucujem svoju najdrazu knjigu svih vremena - ''Dominic''. Ne znam kako se dogodilo to da jos uvijek nisam postavila recenziju za nju, ali uskoro stize i to.

Vise informacija na: https://www.goodreads.com/book/show/21473305-dominic










Komedija: 


Tajni snovi jedne sopingholicarke- Sophie Kinsela 


Za ovu knjigu, nazalost nemam kopije, tako da sam je jedino mogla citati u gradskoj biblioteci. PAZNJA: Ne preporucuje se citanje ove knjige na nekom javnom mjestu (posebno na onom gdje se zahtjeva tisina) jer efekat je privlacenje gomile pogleda na vas zbog glasnog smijeha.
(Da vam iskreno kazem  uopce nije zanimljivo kada vas neki gledaju kao ludakinju, neki sazaljevaju, a neki su ljuti)

Informacije mozete pronaci na: 
http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=15400




Krimi:



Ubistvo u Orijent ekspresu - Agata Kristi


Agata Kristi je vjerovatno najpoznatiji pisac krimi romana koji je ikada zivjeo (i koji ce ikada zivjeti). Njeno pisanje je neodoljivo, zlocini fantasticni, talent nevjerovatan. Uzimajuci u obzir mnogobrojine knjige koje je napisala, pravo je cudo sto je svaka remek djelo. Ipak, meni jedna od najdrazih je ''Ubistvo u Orjent ekspresu''. 

Sve informacije mozete pronaci na: http://www.mladinska.rs/books/536-ubistvo_u_orijent_ekspresu








Fantasy:





Tiho, tiho, andjele - Becca Fitzpatrick

Ovu knjigu sam citala dosta davno, ali sam se prije par dana sjetila da nikad nisam procitala 4 i zavrsni dio. Algoritam je najavio prevod prije (cini mi se) vise od godinu dana, ali izgleda da jos niti jedna jedina rijec nije prevedena. Nadam se da ce to biti uskoro,a dok zeljno cekam, pocela sam opet citati ovaj serijal. Prva knjiga je i vise nego dobra, iako slobodno ocekujte da ce vas Nora (glavni lik) nervirati u par scena. Medjutim, sve joj se to moze oprostiti ako uzmemo u obzir one ostale scene. Jos jedan razlog da procitate ovu knjigu  jeste Patch ( glavni muski lik), koji je osvojio zenska srca sirom svijeta.

Vise informacija na:  http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=22&id=142031#.Vdy0ZdJ_t1E





To je to za danas. Nadam se da cete uzivati u preporucenim knjigama i javiti mi dojmove u komantare ili na:

sindromdobreknjige@gmai.com

Do sljedeceg puta...

RealityTVGIFs animated GIF

ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

Equal Parts - Emma Winters
(Supernova # 1)
Skeleti iz ormara na otvorenom



Dobro se spremite dragi moji jer vam predstavljam jednu od najcudesnijih knjiga svih vremena. Kada vam cak i ono sto mnogi smatraju nepredivljivima u knjigama vama postane u potpunosti predvidljivo postaje tesko pronaci neku dobru knjigu, koja ce vam stranicu za stranicom donositi gomilu iznenadjenja.  Likovi su bili veliko iznenadjenje, radnja krajnje nepredvidiva, a moje slabo srce u potpunosti nemirno kroz cijelu knjigu.





fangirling animated GIF

Kada sam citala opis ove knjige nisam bila zainteresovana, iz jednostavnog razloga.
Bila sam sva u fazonu " Superheroji? Superzlikovci? I Svicarska?? Tko, do vraga, to cita?"
Medjutim tada sam dosla do dijela u opisu u kojem se spominje da je drugi gl. lik momak koji farba lice u crno i bijelo sto mu daje izgled strasnog skeletona. Mislim....
U tom trenutku shvatam da knjiga nije kao sto se cinila na prvi pogled i uzimam je, pa sta bude bit ce.
To je jedna od najboljih odluka u mom zivotu.



Voljela sam i likove i radnju, i tokove i zaplete, ma i sam kraj. Voljela sam sve!

"Achilles?"
"Yeah?" He sounded on the brink of sleep, same as me.
"Are we a thing now?"
Another throaty chuckle, "We were always a thing, darling. Just took both of us a while to see it."

Prica zapocinje kada Felicity Eastwood po povratku sa posla iz bolnice svrati na groblje, potjerana neobicnim osjecajem. Na groblju se u isto vrijeme pojavi, ni manje ni vise, nego Achilles, glavni kriminalac u gradu, optuzen za ubistvo gradonacelnika. No ovaj put on je ranjen, a Felicity je jedina u blizini koja mu moze pomoci. Vjerovatno i jedina dovoljno luda u tom gradu da uopce razmislja o pomaganju.

sexy animated GIF

Achilles je prvim pogledom na Felicity zaludjen njome. A to mu se ne svidja. Ona nikada ne kaze ono sto se ocekuje, a akcije su joj jos vise iznenadjujuce. Na sve to mu je spasila i zivot, i to ne samo jednom, nego dva puta. Kako joj se Achilles oduzio? Drzi je u svom zatvoru. 
Pa, barem, ga niko nikada nije optuzio da ne zna sta je romantika.

"You were intimidating!" I protested. "I've never had a thing for homicidal charmers before.
"But now you do?"
"Apparently," I muttered, knowing he could feel my racing heartbeat under his chest.
"Well, if it helps, I've never had a thing for beautiful, deceptively brave, innocent charmers before." 

 Achilles i Felicity su bili sjajni likovi. Achilles, iako uveliko protektivan prema Felicite, pusta je da sama uci iz svojih gresaka. Svidjelo mi se sto je ne grli i ne tjesi cim ona se upusti u neku od svojih kriza, nego joj objasnjava da mora biti jaca. I da nema niceg toga na svijetu sto je vrijedno njenih suza i krivice. 
Za Felicity, kao i za Achillesa, nikad nisam znala sta ce reci. Cim pomislim "aha, shvatila sam te" , oni kazu nesto potpuno suprotno. Posebni, nema dalje.

"Don't get too much of an ego, but you're kind of my everything.'' 

Ako imate jos neka pitanja ili zanimacije po pitanju ove, ili neke druge knjige  komentarisite ili mi se javite na mail:

sindromdobreknjige@gmail.com

Do sljedeceg puta nadam se da ce te uzivati u ovoj predivnoj i osvjezavajucoj knjizi, te javiti utiske.
Cao....


nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Stepah - Hazel Gower
(Caveman Instinct #1)
Pecinski covjek u modernom svijetu

U zadnje vrijeme knjige sa Alpha muskarcima su postigle nevjerovatnu popularnost. Iako, ne mogu reci da bih ja uzivala da je moj muskarac takav, definitivno mogu reci da uzivam u knjigama sa njima. (Naravno, sve u granicama normale :) )



klaus animated GIF



 Naime, autorica ove knjige je dosla na ideju da se te price o Alpha muzjacima i njihovim instiktima, kada su u pitanju njihove zanosne djevojke,  pretvori u gl. ideju knjige na malo cudniji nacin. Zamislite porodicu u kojoj se zastitni gen pecinskog covjeka prema njegovoj srodnoj dusi prenosi kroz hiljade godina. Naime, clanovi te porodice mogu da prepoznaju svoju srodnu dusu. Tada je za njih gotovo, a dobitnica ove lutrije ima ispred sebe na koljenima super zgodnog, zastitnicki nastrojenog, momka.

review animated GIF


Zasto kod nas nema te lutrije?

love animated GIF




Prije citanja knjige VAZNO je da shvatite da instikt im ne govori koga oni vole, nego ih samo upucuju u pravcu prave osobe.

Likovi:

Jade
Jade je bila, jednostavno, okej. Mozda zvucim u ovom trenutku sktro na rijecima, ali ju je tesko drugacije opisati. Ni bolja, ni losija od drugih prosjecnih likova s tim sto je od mene dobila jedan veliki plus za jednu sitnicu. Naime, iako je imala traumaticno djetinstvo, ona se ne obazire na proslost. Sasvim suprotno, ona gleda u buducnost, planira i ostvaruje. Pravo osvjezenje.
Tako treba curo!


you go girl animated GIF



Stephan
Stephana sam jednostavno obozavala. Nasmijao me je do suza vise nego jednom i isto toliko puta raznjezio. Ipak nemojte misliti da on nece pociniti nikakve idotske postupke, jer i on je samo musko. Njegovi ''pecinski instikti'' prema Jade, te samo njegovo reagovanje cinili su najbolji dio knjige

sexy animated GIF

Ako ova dva lika ne stavimo zajedno ne vjerujem da bi oni privlacili toliku paznju. Pa, dobro, ovaj, sem Stephana. (On moze da privuce moju paznju kad god pozeli) Ipak, zajedno su mnogo zanimljiviji i na neki svoj nacin skladan i duhovit par.


Radnja:

Jade se upravo prebacila u novu skolu u novom malom bogatom gradu. Njena majka je umrla prije dvije sedmice od predoziranja, sto nije izazvalo veliku tugu uzimajuci u obzir da je Jade nije smatrala majkom, a jos manje majcinskim uzorom. Ono sto je pak smetalo Jade jeste sto sada mora provesti dva mjeseca kod svoga djeda, koji je po svojoj naravi gori od njene majke. No, kada se u novoj skoli pojavi i previse zastitnicki  nastrojen Stephan, Jade se jedino pita mogu li stvari biti gore.
Vjeruj mi Jade da mogu, daleko losije.


Za par dana nam izlazi sljedeci nastavak ove knjige (da budem tacna mislim da je to 28/08/15) i radi se o Richardu. Richard se u prvom nastavku pojavio samo jednom , ali je bio itekako neodoljiv.


matt bomer animated GIF


Za sva druga pitanja, zanimacije ili preporuke komentarisite ili mi se javite na:

sindromdobreknjige@gmail.com

, a do sljedeceg puta....

kiss animated GIF



Uzivajte!!!

četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Odjeci Skotland strita
Samanha Young
Razocarenje u nastavcima



Konacno smo docekali prevod i petog nastavka "DABLIN STRIT-a", a ova prica je ni manje, ni vise nego o nasem najdrazem momku -Kolu- koji se prvi put pojavljuje u 2 nastavku -London Roud(moje favoritkinje). Zeljela sam da vidim Kolovu pricu cim sa zavrsila sa citanjem te knjige, ali autorica je odlucila njegovu pricu staviti kao 5 nastavak. Ipak, bez obzira koliko sam bila ocarana Kolom u drugoj knjizi, to sada definitivno nije bio slucaj. Da ne bi doslo do zabune, nemojte misliti da ja nisam voljela Kola. Voljela sam ja njega, ja samo nisam voljela pricu.






mistake animated GIF



Likovi

Senon Meklaud
Iako je glavni lik mrzila sam sto moram citati stvari iz njene perspektive, jer je nisam voljela. Iskrenije bi bilo reci da je zapravo uopce nisam podnosila, jer njeno razmisljanje me je ubijalo u pojam. Cim je prvi put povrjedila Kola (a necete morati dugo cekati das se to desi) prvo sam pomislila "Kako se usudjujes?!". Kol zasluzuje puno bolje od nje, ali eto cini se da njihova ljubav nema granice, pa joj on oprasta sva njena sr*nja. 
Jos jedna stvar zbog koje nisam podnosila Seron je njeno sudjenje knjizi po koricima. Vecinu knjige se proteze to sto Kol ima tetovaze, kao i svi njeni bivsi. SO WHAT? I ja imam duge nokte, pa ne znaci da sam kao sve druge cure sa dugim noktima. Wake up Seron.Wake up.

friends animated GIF





Kol Voker
Volim te Kol. Ozbiljno volim te. Ali vise sam se sa tobom povezala u drugim knjigama ovog serijala nego u tvojoj knjizi. Meni to zvuci kao ozbiljan problem. Svidja mi se kako je on pratio svoje snove o tome da ce biti umjetnik, a tatu majstor je nista drugo, nego upravo to. On je strpljivo. On je fin. On je njezan kad treba, i grub kada situacija to zahtjeva. Nije budala. I moze biti prokleto tvrdoglav. Jos jedan veliki plus za Kola je to sto -suprotno Seroninom misljenju- ne mjenja cura kao carape, iako itekako ima prilike.

kiss animated GIF


Radnja

Seron se upravo vratila u Edinburgh poslije ,blago receno, teskog prekida, sa uzasnom krivicom jer je njen brat u zatvoru zbog nje, a njena porodica ne zeli da razgovara sa njom. Uz to jedino mjesto na kojem moze da nadje posao je u radnji za tetovaze, sto je prema njoj poznato mjesto za okupljanje losih muskih. Kol radi upravo na tom mjestu, a privlacnost medju njima je ogromna. No Seron nije bas spremna za novog loseg momka , isto onoliko koliko Kol nije spreman da odustane od Seron.


spongebob squarepants animated GIF


Po meni postoji samo jedan nacin da se odredi da li je knjiga dobra. Ako osjecam dok citam knjigu da su likovi stvarno zivi, da su tu ispred mene, da imaju svoje ozbiljne probleme. Jednostavno receno da zaboravim da ja ustavari citam, previse obuzeta osjecajem da se to stvarno ispred mene dogadja. Ako se sve ovo desi - cestitam autorice knjiga vam je uspjesna. Medjutim, to sa ovom knjigom, koja je imala vise nego velik potencijal - uzimajuci u obzir koliko fanova sirom svijeta voli Kola- to nije uspjelo.


RealityTVGIFs animated GIF



Ako vas nesto zanima u vezi ovo knjige ili neke druge, ako imate pitanja , ili pak vasu preporuku za mene , slobodno komentarisite ili se javite na gmail:

sindromdobreknjige@gmail.com

nedjelja, 16. kolovoza 2015.

Nero (Made Man #1)  -Sarah Brianne

Tko moze da odoli zgodnoj mafiji?


Pripremite se jer najsexy opasnosti na svijetu stize.... i zove se Nero!



Imala sam samo jedno pitanje - kako je moguce da ovako dobra
knjiga ne dobije paznju, slavu i prevode,a druge, tri puta losije, dobije sve?



life animated GIF



Knjigu sam pronasla slucajno dok sam gledala neke informacije o mojoj najdrazoj knjigici -"Dominic''- i iskreno prvo mi je paznju privukla ova sexy naslovnica .
Poslije citanja o cemu se radi pomislila sam ''Zasto da ne?'' i otkrila jednu od knjiga koja se od sada definitvno ubraja medu moje favorite.....



love animated GIF



Likovi


U ''Neru'' sam voljela sve likove. I one glavne i one sporedne ( pa dobro gotovo sve sporedne). Svi su oni komkplikovani, svi imaju snove, nadanja, ciljeve i strahove. Idu kroz zivot ili boreci se za sebe, ili skrivajuci se od straha zeleci samo da vrijeme prodje. Drugim rijecima svi su oni ljudi, a autorica je toliko vjesto napisala pricu da imate osjecaj da ste u njihovoj kozi dok citate.



Elle

Elle je usamljena ucenica srednje skole, svakodnevno maltretiranja od strane drugih ucenika. Ima samo jednu prijateljicu i to je Chloe, koja je cak vise povucena. Procitala sam par komentara u kojima se Elle spominje kao slaba , no ja se stim ne slazem. Sasvim suprotno, smatram je jednom od najhrabrijih junakinja o kojima sam do sada citala. Mislim, hej, koliko treba imati hrabrosti da bi se svakodnevno postavljao ispred svoje prijateljice i svaki put samo ti primao udarce i patio?





Nero

Predstavljam vam svog novog book - boyfrienda!!!! Ja sam fan Talijana. Ne ,ozbiljno, ja volim sve sto ima veze sa Talijanima, a uzimajuci u obzir da su njegovi korjeni iz Italije, Nero je vec na samom pocetku dobio veliki ++ od mene. Ali nekako sumnjam da vas to zanima pa da vam kazem  ono sto zelite cuti. 
Da li je Nero zgodan?---Drugacije ne bi islo.

Da li je opasan? --- Vise nego mozete zamisliti.

Da li je pametan? ---- Dovoljno da kad sve pokvari zna popraviti.

Da li ce vam srce stajati zbog njega dok citate? ---- Vise nego jednom.


“Elle hugged Amo’s side, then she leaned up as high as she could and kissed him on the cheek, barely making it. “Thanks.”'
Elle ran off into the classroom to go be with her best friend. She couldn’t be happier
Nero couldn’t be more pissed. He didn’t understand how Amo could get a fucking thank you without asking. How he could get a kiss without asking. How come she never throws herself at me for a hug? I want a fucking hug.” 


Radnja


Ella jedne veceri zavrsavajuci svoju smjenu vidi ubistvo pocinjeno od strane mafije , i to ni manje ni vise od njihovog Bossa. Dovoljno je pametna da ni ne pomislja o progovaranju o tome, ali boss ne moze biti sigurna da li ce ona sutiti, pa salje svog sina Nera da joj se prblizi. Za Nera je to sve trebao ostati posao,ali tko moze odoljeti djevojci poput nje?

 photo ee63825e-c620-48d1-9d6f-3206fe0b4e81_zpsqeitvhn8.jpg


Za sada je izasao jos jedan nastavak "Vincent'' kojeg planiram citati cim stignem, a autorka je najavila novi dio ''Chloe''.


Za ovu knjigu imate svaku moju preporuku i u slucaju da imate pitanja ili zelite razmjeniti utiske komentarisite ili se javite na mail :

sindromdobreknjige@gmail.com

Do sljedeceg puta, uzivajte !! :*