srijeda, 26. kolovoza 2015.

Burn - Suzanne Wright
(Dark in You # 1)
Osjecam se kao da sam dobila na lutriji!


Da li je moguce u roku od jedne sedmice pronaci dvije fantasticne knjige koje su me itekako odusevile?Kada sam napisala post za ''Equal Parts'', spomenula sam kakva je rijetkost pronaci tako dobre karaktere ujedinjene sa odlicnom pricom, zbog cije se kombinacije ja jednostavno ne mogu odvojiti od knjige. Ipak, cini se da se to ubrzo ponovilo i tu u ovoj prelijepoj knjizi od Suzanne Wright. Priznat cu da sam vec ranije cula za Suzanne Wright iako je tek ove sedmice njena knjiga mi dospjela pod ruku.

Danas imamo mnogo paranormalnih knjiga o svim demonima, vampirima, vjesticama, vukodlacima, nimfama i cemu sve ne. Problem je sto dosta njih ne dobiju popularnost, jer pisci ne znaju napisati knjigu kako treba. Oni moraju shvatiti kada kreiraju jedan posebni, novi, paranormalni svijet da nam ga moraju i objasniti, bilo da je to na pocetku ili kako dogadjaji teku. Mnogi pisci to zaboravljaju, ili ne rade dovoljno dobro, sto samo rezultira gomilom ljutitih citatelja i jos gorih recenzija. Sa ovom knjigom to, pak, nije bio slucaj.
 Knjiga je dobila nevjerovatno visoke ocjene, i to ne samo od mene nego od citatelja sirom svijeta.

Cestitam Suzanne, ovom knjigom si dokazala da si pravi pisac sa velikom kolicnom talenta!

Prica zapocinje upoznavanjem Harper i Knoxa, koji tada shvate da su ''anchori''. Vec 15 minuta razmisljam kako da objasnim taj pojam, iako je on dobro objasnjen u knjizi. To je kao da su oni povezani na nekom visem nivou. To ne znaci ni ljubav, niti tjelesna privlacnost. To je kao da ojacavaju jedni drugo i nude neprestanu zastitu jedni drugome. Oboje su izuzetno jaki demoni, iako niko ne zna Knoxovu pravu snagu, niti njegovu tacnu demonsku rasu.

Kako pocinju provoditi vise vremena zajedno, zbog svoje veze, Harper i Knox su zblizavaju. Ostalo je historija.

“I’m assuming Mona did something I need to know about. Tell me.” 
“No.”
 “No?” Knox echoed with disbelief. Evidently, he wasn’t denied things often. Well, Harper did like to introduce people to new experiences. It was more of a calling, really.” 


Knox i Harper su bili nevjerovatan par. Razlike medju njima su se javljale u svakom pogledu, od nacina razmisljanja do zivotnih uvjeta. Bilo je zanimljivo citati uvijek iznenadjujuce Harperine odgovore, i Knoxovu fasiniranost njom.



Harper niti na jednu situaciju ne reaguje kao sto bi se ocekivalo od ''normalne'' osobe.  Tamo gdje bi mnogi gajili mrznju, ona to ne radi iz dva razloga:
1) ako su ti ljudi toliki olosi, onda joj je definitivno bolje bez nih
2)to je previse posla
Ali ni slucajno je ne uzimajte za beskicmenjaka, jer Harper ne trpi nicija sr*nja. A za ljude koji je naljute posljedice su, blago recene, bole do dna duse.

“Harper was also a person who preferred to avoid complications. Like parking tickets, speed restrictions, and red lights – which was why she no longer had a driver’s license.” 


Knox je veoma jak lik. Proracunat. Realistican. Iskren. Povrjeduje i unistva sta god treba ako to znaci da ce dobiti ono sto zeli. Bez milosti je i u nekim situacijama ''control-freak''.
Fantastican je!!! :D
Bez premisljanja, dodajem ga na svoju, sve rastucu listu book-boyfrienda, jer on ce iskoristiti svoje, sve gore navede, osobine ako to znaci da ce Harper ostati sto dalje od njegovih i njenih neprijatelja.

Moram da spomenem i lika koji se pojavio samo u dvije scene, ali je moj najdrazi sporedni lik knjige.
Njegovo ime?
Lucifer.
Cini mi se da je u zadnje vrijeme u svim knjigama gdje se spominju demoni i pakao, pojavio se i on (prvo mi pada na pamet ''Lords of Underworlds'' ). Ali, niti u jednoj od tih knjiga Lucifer nije bio zanimljiv kao u ovoj, u kojoj pati od OCD-a...



Uzimajuci u obzir da je ova knjiga izasla tek u 6 mjesecu ove godine, vrlo vjerovatno je da cemo morati cekati do sljedece godine do drugog nastavka, iako jos nista nije zvanicno receno. Ako drugi dio bude dobar kao prvi, cekanje ce se isplatiti.


.
Za sva pitanja, informacije, misljenja, ili vase preporuke komentarisite ili se javite na:

sindromdobreknjige@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar